Hvad du skal vide om håndtering af et dødsbo

11 oktober 2024
Lars Pedersen

editorial

Når man står ved en kæres bortgang, indtræder der en periode præget af sorg, men samtidig også en tid, hvor en række forpligtelser og beslutninger skal tages hånd om, herunder håndteringen af dødsboet. Dødsboet er en juridisk term, som dækker over den afdødes samlede aktiver og passiver, herunder både fysiske ejendele, værdipapirer, gæld og meget mere. For de pårørende kan denne proces virke uoverskuelig, og derfor er det afgørende at skabe et overblik og behandle denne del med stor omhu og takt.

Lovgivning omkring dødsbo

Efter en persons dødsfald bliver dennes økonomi og ejendele kaldet for et dødsbo. Der er fastsatte regler og retningslinjer, som beskriver, hvordan et dødsbo skal håndteres og fordeles. Det er vigtigt at være opmærksom på reglerne i boafgiftsloven og arveloven, idet disse sammen sætter rammerne for, hvordan arv og gæld skal ordnes.

I Danmark er det skifteretten, som har til formål at sikre en korrekt håndtering af dødsboet. Skifteretten skal underrettes inden 14 dage efter et dødsfald, og det er her, pårørende får information om, hvordan processen med dødsboet skal forløbe. Pårørende kan vælge at lade skifteretten administrere dødsboet, eller de kan vælge en privat skifteform, hvor de selv – eventuelt med hjælp fra en advokat – tager sig af de fornødne processer.

Håndtering af dødsboet

Når skifteretten er informeret, og valget af skifteform er truffet, begynder den praktiske håndtering af dødsboet. Det omfatter først og fremmest, at der skal udarbejdes en boopgørelse, som redegør for den afdødes aktiver og passiver på dødstidspunktet. Pårørende skal blandt andet have styr på bankkonti, værdipapirer, ejendom, køretøjer og andre værdier, ligesom at de skal have et billede af eventuel gæld.

image

Det kan være en god ide at søge hjælp hos en advokat eller anden juridisk rådgivning, om end dokumenter og anden form for papirarbejde kan være forvirrende og udfordrende, særligt i sorgen. Hvis der er mulighed for det, kan det være støttende at gå sammen i familien om disse opgaver, således at man ikke sidder alene med det tunge ansvar.

Af andre praktiske foranstaltninger skal de pårørende også beslutte, hvad der skal ske med de afdødes personlige ejendele. I denne svære tid kan det være hjælpsomt at kontakte professionelle virksomheder, som specialiserer sig i at rydde og vurdere dødsboer. Dette kan lette presset og give mere tid og mental rum til at håndtere sorgen.

Fordeling af arven

Når gælden er fraregnet i boopgørelsen, er det næste skridt at fastlægge, hvordan den resterende del af dødsboet skal fordeles blandt arvingerne. Her spiller arveloven en væsentlig rolle, hvor der er bestemmelser om, hvem der har ret til arv, og hvor meget de enkelte arvinger skal have. Oftest inddeles arvingerne i forskellige arveklasser, som bestemmer prioritet.

Hvis der findes et testamente, skal dette selvfølgelig følges. Er testamentet dog ikke i overensstemmelse med tvangsarveretten, kan der i nogle situationer være grundlag for, at visse arvinger anmoder om deres tvangsarv. Tvangsarven er den del af arven, som visse nære slægtninge – primært ægtefælle, børn og visse andre familieforhold – er lovmæssigt sikret.

Det kan også her være hjælpsomt at rådføre sig med en advokat, således at en jævn og lovlig overgang af arven sikres. Dette understøtter ikke blot den lovmæssige korrekthed, men tillige de øvrige familiemedlemmers interesser og rettigheder.

Efter endt behandling af dødsboet

Når alle disse processer er gennemført, og dødsboet er behandlet korrekt, vil det registreres som afsluttet hos skifteretten. Det er en symbolsk og konkret afslutning på en ofte kompliceret og følelsesladet periode. Pårørende vil på dette tidspunkt kunne begynde at rette fokus mod deres sorgbearbejdelse og minderne om den afdøde, uden at de juridiske og økonomiske bekymringer vejer på deres skuldre i samme omfang som før.

Håndtering af et dødsbo kræver derfor både tålmodighed, omhu og samarbejde, men med en støttende tilgang og eventuel assistance, kan de pårørende komme helskindet igennem denne svære tid. Husk at vende jer til både venner, familie og professionelle for den nødvendige bistand, således at I ikke sørger i stilhed, mens disse vigtige opgaver skulle løses.